Bu yazimda Google Analytics kurulumuna giris yapacagim. Sitenizi hicbir arac ile takip etmiyorsaniz, bu yaziyi okuyarak Google Analytics ile sitenizin performansini olcmeye baslayabilirsiniz.Basit kurulum size temel birkac istatistik verecektir. Sitenizi daha ayrintili bir sekilde incelemek icin ise baska kodlar eklemeniz gerecektir.
Biz kucuk adimlarla baslayacagiz. Arada teknik konulara girecegim ama bunlari anlamaniz cok da gerekli degil. Web sayfanizdan sorumlu olan programciniza kodu verin, o kodu kolayca sayfalara ekleyecektir.
1. Ilk once http://www.google.com/analytics/ sitesine giderek sign-up now dugmesini tiklayarak GA’ye kaydolmaniz gerekmektedir.
2. Eger gmail adresiniz var ise ve analytics hesabinizi bu adres ile kullanmak istiyorsaniz, varolan gmail adresiniz ile kaydolabilirsiniz. Ya da yeni bir hesap yaratabilirsiniz. .
3.Google Adwords hesabiniz varsa GA’e buradan kaydolmalisiniz. Boylece adwords ve GA hesaplarinizi birlestirmis olursunuz. Boylece daha degisik analizler yapabilirsiniz.
4.Varolan sirket emailiniz ile de GA hesabi yaratabilirsiniz. Hesabi olusturduktan sonra istediginiz kadar kullanici ekleyebilirsiniz.
5.Sira en eglenceli kisma geldi.Hesabiniz olusturulduktan sonra GA size ozel GATC(Google Analytics Tracking Code)’yi yaratacaktir. Bu Java Script kodu tum sayfalariniza yerlestirmeniz gerekmektedir.
GATC’ye Analytics Settings > Profile Settings > Tracking Code menusunden ulasabilirsiniz.
6.GATC basit bir Java Script snippet’dir. Websitenizden gerekli bilgileri toplayip GA veri sunucularina yollar. GATC’de 3 bolum vardir.
1.Java Script call’i saglayan komutlari iceren ga.js dosyasi
2. Size ozel GA hesap numaraniz
3. -trackPageview() (Bu biraz teknik bir konu, buna diger yazilarimda deginecegim.)
Kodunuza baktiginizda tum bu elementlerin orada oldugunu goreceksiniz. Bu kodu websitenizden sorumlu olan programciya veriniz. Programciniz bu kodu sayfalariniza eklemeye basladiktan sonra websitenizi takip etmeye baslayabilirsiniz. Programciniza hatirlatmaniz gereken onemli bir nokta var. GA kodu son body etiketinin hemen ustunde olmalidir. Eger kodunuz sayfanizda en asagida olursa ve herhangi bir sayfaniz yavas yuklenirse, GA JS call problem yasayabilir. Bildiginiz gibi GATC web sayfalarinizdan bilgiyi toplandiktan sonra bunu JS call fonksiyonu ile GA veri tabanlarina yollar, boylece siz de GA sayfalarina ulasip raporlari goruntuleyebilirsiniz. Eger JS call sonda olursa bircok kez JS call basarisiz olur ve veriniz GA sunucularina yollanmaz, sonucta veri kaybina ugrarsiniz.
Bu adimlari tamamladiktan sonra artik websitenizin basit istatistiklerine ulasabilirsiniz. Siz bu numaralari ozumseye durun, yakinda daha ileri konulara giris yapacagiz.
sibel akcekaya
Kommentare