top of page

WEBSITE HATALARINIZI IZLIYOR MUSUNUZ?

Ben dünyanın birçok yerinde birçok şirket ile tanışıyorum ve büyük online işletmelerin bile website hatalarını stratejik olarak izlemediklerini öğrenince hayretlere düşüyorum. Website hatalarınızı izlemiyorsaniz sayısız sayıda ziyaretçi, conversion ve para kaybediyorsunuz demektir. Müşteri memnuniyetine vurdugnuz darbe de yanında hediye. Web loglarda hata izlemeniz ne yazık ki yeterli değil, çünkü web loglar size gerekli olan resmi veremeyecektir. Kısaca hata tiplerinden bahsedersek:

1.Application hataları

Bu hatalar application’da bug’lardan dolayı oluşan hatalardır. Mesela müşteriniz kredi kartı ile ödeme yapmaya çalıştı ama application’da varolan bir bug yüzünden application ödemeyi kabul edemedi.

Ya da müşteriniz sitenize üye olmaya çalıştı, yine application’daki bir bug’dan ötürü bu gerçekleşemedi.

Unutmayın çoğu application bug’lar genelde tüm siteyi etkilemez . Zaten tüm siteyi etkileyen bug’lari 2 saniyede yakalarsınız. Ama birçok bug belli senaryolarda belli segmentlere olur. Mesela İE8 kullanıcıları, adwords’den gelenler, XX landing sayfasından gelenler gibi. Bu problemleri segmentlerine göre anlayıp düzeltmek site performansı ve müşteri memnuniyeti açısından çok önemlidir.

2.Kullanıcı (user or usability )hataları

işte bu biz web optimizasyon uzmanlarının üzerinde en etkisi olduğu alan. Bir form dolusunda hata var ise ya application’da sorun vardır ya da kullanıcının girdiği bilgilerde. Mesela doğum tarihi sahasında yanlış bilgi giren kullanıcının durumunu düşünelim. Bu durumda kullanıcı hatası oluşmakta ama bu hatanın neden oluştuğunu anlayıp çözümler üretmek de biz düşüyor. Eğer bu hata site ziyaretçilerinin çoğuna oluyor ise demek ki sitenin o ürün tasarımında bir problem var demektir, hemen acilen çözüm bulmamız gerekir.

Bu hataları web analytics çözümü ile takip etmelisiniz. Eğer front end’de bu hata kodları gozukuyorsa-ki genelde öyledir- bu hata kodlarını ya da hata açıklamasını Java Script variable’İle kaydedebilirsiniz. Google Analytics’de custom variable ve Omniture Site Catalyst içinde custom conversion variable kullanabilirsiniz. Tabi bu alanda dağa gelismiz ürünler var, Tealeaf gibi..

Hatalarınızı izlemenin en önemli sebebi hatanın sitenize verdiği gerçek hasarı anlayabilmeniz. Eğer bu hata çok küçük bir topluluğa oluyor ise, o zaman önceliği daha büyük zarar yaratan application hatalarına ya da usability hatalarına verebilirsiniz.

3 views0 comments
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page