top of page

Web Form Optimizasyonu-IDEFIX

Web optimizasyon yazilarimi teoriden cok pratik yapmaya calisiyorum. Arada guzel ornekler yakaladigim zaman hemen bunlari yazmaya calisacagim. Size web formlari hakkinda super bir ornek.

http://www.idefix.com sitesinden e-kitap almak istedim. Amacim kitabi hemen alip okumaya baslamak. Kitap checkout yapiyorum ve odeme sayfasina gitmeye calisiyorum. Amacim parami verip hemen kitabimi alip gitmek, aynen bir kitapcida yapacagim gibi.

Ama ne yazik ki Idefix -bircok e-ticaret kurulusu gibi- bu satin alma islemini gerceklestirmem icin onume bir suru zorluk cikartiyor.

Herseyden once beni uye olmaya zorluyor. Neden beni uye olmaya zorluyor? Ben bireysel olarak uye olmak istemiyorsam, neden bu siteden kitap alma hakkim elimden aliniyor. Ben eger bir kitapci dukkaninda oraya uye olmadan kitap alabiliyorsam, internetde de bu firsata sahip olmaliyim. Hatta internetin vaadi, daha kolay ticaret. Yani internette bu islemi daha kolay yapabilmeliyim. Ama hayir, cesitli pazarlama aktivitelerinde kullanmak icin uyeligi sart kosup musteriyi reddetmek Turkiye’de bir aliskanlik olmus durumda.

Ok peki diyelim ki uyelik zorunlu!Peki bu asagidaki form neden?

Mesela benden neden mezun oldugum universitenin ismi isteniyor. Bu hangi pazarlama aktivitesi ya da hedefleme icin kullanilacak? Peki ben yurtdisinda universite bitirdiysem, ki durum bu, Idefix’den kitap alamayacak miyim?

Daha once internetten alisveri yapip yapmamis olmam neden onemli?

Idefix’e nasil ulastiniz sorusu neden? Google Analytics’de zaten gormuyor muyuz ziyaretci kaynagini?

Aylik gelirimi neden sana soylememi istiyorsun? Bu cok ozel bir bilgi..Neden kitap almak icin aylik gelirim soruluyor anlamis degilim.

Ayni sekilde medeni halim ile nasil bir pazarlama aktivitesi dusunuluyor. Dul isem, bana “Dul yillarinizi harika gecirmenin yollari’ adli kitap onerileri mi yollayacaksiniz? Amac ne?

Bu formda arada pazarlama aktiviteleri icin kullanilabilecek yararli bilgiler olsa da , bu bilgiyi bu sekilde toplamaya calismaniz ne yazik ki dogru degil. 9 senelik Amazon uyesiyim. Sadece email adresim ile uye oldugum bu siteye bugune kadar hic bu tur kisisel bilgiler vermedim, zaten onlar da sormadi.


Uyelik ve satis formlarinizi lutfen cok kisa tutun. Pazarlamada isinize yararlayacak bilgileri daha sonra baska bir yontem ile edinmeye calisin. Hedefleme yapmadan once zaten belli oranda musteri kazanip onlara satis yapmaniz gereklidir. Musterileriniz bu tur formlarla korkutur ve kacirirsaniz ne yazik ki istediginiz bu satis potansiyeline ulasamazsiniz.

Sevgili Idefix bu formu duzeltirsen hem biz kitapseverler istedigimiz kitabi kisa surede siparis etmis oluruz hem de sen cok buyuk paralar kazanmis olursun. Elestirilerim mazur gorulsun lutfen:)

Ben ne yazik ki bu kadar kisisel bilgi iceren bu formu doldurmayacagim. Bu tur bilgileri istemeyen ya baska bir site bulacagim ya da kitapciya gidecegim.

sevgiler

5 views0 comments
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page