top of page

Web Analytics ve Optimizasyon Yapmazsaniz Ne Kadar Para Kaybedersiniz?

Siz de internet ve e-ticaret isininin sadece Google Adwords gibi online pazarlama ve sosyal medya gibi iletisim tekniklerinden ibaret oldugunu dusunuyorsaniz muhtemelen cok para kaybediyorsunuzdur.

Online pazarlama size sadece ziyaretci getirir ancak sizin sitenizde ziyaretcilerinizin gerceklestirmesini beklediginiz aksiyonlari yapamaz. Mesela birsey satiyorsaniz Google Adwords ilanini tiklayip sitenize gelen kisinin pazarladiginiz urunu direk almasi beklenemez.

Iste burada isin icine ÜRÜN, User Experience (kullanici deneyimi), USABILITY (kullanilabilirlik) giriyor. Web siteniz de sizin bir ürününüzdür ve bu ürünün tipki hayatinizda kullandiginiz diger ürünler kadar kullanisli olmasi gerekir.

Dunyada Iphone ve IPAD’in neden bu kadar satilip kullanildigini bir dusunun. Cunku 2 yasindaki bir bebek bile Iphone’u ya da Ipad’i eline aldiginda kullanmaya baslayabiliyor. Oyle bir urun ki tabiri caizse 7’den 77’ye kadar kullanilabiliyor, sinir, irk, dil, ulke tanimiyor.

Iste usability ve urun optimizasyonu bunlari hedefler. Her urun insanoglu kullansin diye yapilir. Eger siz bu ilkeleri gozardi ederseniz milyon USD harcayarak sitenize getirdiginiz ziyaretcileri mutlu edemez, dolayisi ile para kaybedersiniz. Kendi website deneyimlerinizi bilincli bir sekilde gozlemleyin. Zorluklar yasadiginiz, surekli hatalar aldiginiz websiteleri ve mobil sitelerde iken neler hissediyorsunuz, gozlemleyin.

Klasik ürün optimizasyonu web dunyasinda website optimizasyon olarak gecer. Burada amac ortaya cikardigimiz website ürünün kullanilabilirligini olcmek ve her gecen gun performansini arttirmaktir. Optimize edilmemis bir sitenin donusum oranlari (converion rate) %2’nin altindadir, Turkiye’de bu muhtemelen %1’in altinda. Oysa iyi optimize edilmis sitelerin conversion oranlari en az %10’lara varir. Oturun ve hesaplayin: Conversion oraninizi %1’den %10’a cikarttiginizi, aradaki fark sizi hayretlere dusurecektir.

Peki bunu nasil yapacaksiniz?

1.Web analytics ile sitenizi surekli analiz ederek

2.Usability calismalari yaparak

3.Sitenizde visual design’dan cok interaction design’a agirlik vererek

4.Sitenizde A/B ve multivariate testing yaparak

Bunlar icin para, insan ve zaman gerekiyor tabi. Bu is bu kadar kolay olsaydi herkes yapabilirdi. Bu is hem bilim hem de sanat. Param yok demeyin, Google Adwords gibi pazarlama faaliyetlerine harcadiginiz paranin yarisini buraya harcasaniz ve bir iki de bu isi yurutecek deneyimli insanlar bulabilirseniz yukarida anlattigim donusum oranlarina ulasmaniz hayal degil.

Bilmiyorum?Bunu bana okulda ogretmediler? Kursu nerde bunun demeyin? Ben bildigim herseyi kendim hem okuyarak hem de pratik yaparak ogrendim. Dunyada sayisiz kaynak var,tek ihtiyaciniz olan sizin tutkunuz ve bu ise harcamak istediginiz emek.Ancak bu isin bircok yazili kaynagi Ingilzice, o yuzden Ingilizceniz zayif ise hemen Ingilizcenizi gelistirin. Benim Turkce bir blog yazmamin en buyuk sebebi de bu. Sadece Ingilizce olan bu know-how’i Turkce kelimelere dokebilmek, bu sayede Ingilizce bilmeyen kisilerin de ogrenimini saglayabilmek elimden geldigince.

sevgiler

sibel akcekaya

2 views0 comments
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page