top of page

Tag Management (Yönetimi) Yazılımı Nedir? Neden Gereklidir?

Websiteniz işinizin önemli bir kanalı ise ve halen bir tag manager kullanmıyorsanız hemen yarın bu iş için adım atmanızı öneririm. Tag manager yeni bir teknoloji olmasına rağmen birçok işletme için veri tabanli dijital pazarlamanin vazgecilmez araclarindan biri olarak yerini aldi.

Tag manager ne ise yarar?

1-Tag manager sitenize ekleyeceginiz tüm tag’leri tek 1 kod ile yönetir.

Faydası: Sayfada sadece tag manager’in kodu olduğu için site kodunuz daha temiz olur.

2-Ek tag veya kod eklemek işlemi tag manager’in admin konfigurasyonundan yapılır.

Faydası:Yeni kod için geliştirmeye gerek duyulmaz, bu sayede pazarlama istediği zaman siteye tag ekletip çıkartabilir. IT/teknoloji ekibinden bağımsız hızlı dijital pazarlama yapılabilir.

3-Sayfada önemli olduğunu düşündüğünüz verileri “data layer” (veri tabakası) aracılığı ile tag manager’a yollayabiliriz.

Faydası: Sayfaya yazılan bu veriler istenildiği zaman tüm tag’lere yollanabilir. Bu sayede veri bazlı dijital pazarlama yapabilirsiniz.

Tag manager ile hangi tag’leri ekleyebilirim?

1-Google Adwords, Google Remarketing, Criteo gibi medya tag’leri..

2-Google Analytics, Adobe Analytics, Adobe Target ve Optimizely gibi analytics ve A/B test kodları

Tag manager’i kod bilmeyen bir pazarlamacı kullanabilir mi?

Tealium gibi bir tool kullanıyorsanız evet. Tealium diğer pazardaki birçok tool ile entegrasyon sağlamış olduğu için admin ekranındaki arayuz ile kod eklemek çok kolaydır. Ama Google tag manager’a Google olmayan bir kodu eklemek için yine özel JS kodunu eklemeniz gerekmektedir. Bunu da kod bilmeyen bir pazarlamacinin yapmasını tavsiye etmeyiz.

Tag manager seçimimi nasıl yapmalıyım?

Su anda pazarda 3 tane ana tag manager var. Google Tag Manager, Tealium ve Adobe DTM. Üç tag manager’i da kullandım ve içlerinde tartışmasız en iyisinin Tealium olduğunu gördüm. Google ve Adobe tag manager’lar bedava ama asil amaçları kendi yazılımlarının entegrasyonudur.

Sadece Google Analytics ve Google tag’leri kullanıyorsanız kuşkusuz Google Tag Manager kullanmanız en uygunudur.

Ama Google tool’ları dışında tool’lar kullanıyorsanız benim önerim biraz paraya kıyıp sektördeki en iyi ürün olan Tealium’u kullanmanız. Tealium herhangi bir tag şirketinin parçası olmadığı için tüm tag’lere hizmet etmektedir. Tüm tag’ler bir arayüz ile eklenebildigi için tag’i IT’nin eklemesine gerek yoktur. Google tag manager ve Adobe tag manager’larında ise birçok tag yine custom JS olarak eklenmek zorundadır. Aşağıdaki örnekte Tealium’a Criteo’nun nasıl eklendiğini görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken tag pazarından ilgili tag’i seçip, hesap numarası gibi bilgileri girmektir.

Tealium Criteo Tag


Tealium Criteo Tag


Adobe Analytics (Omniture) için Google Tag Manager kullanabilir miyim?

Kullanmamalisiniz. Çünkü implementasyonu zor olan Omntiure’un Google Tag Manager ile implemente edilmesi çok zordur. Ya Tealium ya da Adobe’nin kendi tool’u olan Adobe DTM kullanmalısınız.

Türkiye’de kimler Tealium’u kullanıyor?

Turkcell, Vodafone, Yemek Sepeti ve HepsiBurada gibi büyük teknoloji firmaları Tealium’u kullanıyor.

78 views0 comments
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page