top of page

GOOGLE ANALYTICS E-TİCARET KURULUMU

Bu yazımızda Google Analytics ile satış verilerimizi nasıl izleyebileceğimizi öğreneceğiz. Her web işletmesi satış verilerini web üretim veritabanına kaydeder. Ancak bu veri clickstream verisini içermez. Her türlü analitik metriğinizi satış veriniz ile ilişkilendirmek istiyorsanız, satış verinizi kullandığınız analitik çözümünüz aracılığı ile de toplamalısınız. Bu sayede ilginç raporlar üretebilirsiniz. Mesela satışlarınızın kaynağını öğrenebilirsiniz. Hangi müşterilerinizin sitenize direk geldiğini, hangi müşterilerinizin arama motorlarından geldigini ve hangi müşterilerinizin baska sitelerdeki bannerlar’ınızı tiklayarak sitenize geldiğini öğrenebilirsiniz.

Ancak GA e-ticaret verisini muhasebe hesaplaşma gibi işlemlerde kullanmamalısınız. Bildiğiniz üzere web analytics verisi gercek veriden en az %5 oraninda değiskenlik gösterebilir. Web Analytics verisi egilimleri izlemek icin kullanılmalıdır.

E-ticaret kodunu sayfaniza eklemeden önce e-ticaret özelliğini etkin hale getirmelisiniz. Bunun icin ana sayfada web sitesi profilinizin sağındaki Düzenle secenegini tıklayın. “Ana Web Sitesi Profili Bilgileri” kısmında Düzenle‘yi tıklayın. Diğer sayfada Evet, E-Ticaret Sitesi seçeneğini seçip Değisiklikleri Kaydet düğmesini tıklayın.Simdi ana rapor sayfasına dönün ve soldaki e-ticaret düğmesini tıklayın. Eğer eticaret özelliğini aktif etmeyi başardıysanız, burada kullanabileceğiniz birçok değisken göreceksiniz. Tabi daha kodu sayfanıza yüklemediğiniz icin, tüm değerler “0”dır.

Simdi biraz teknik konulara girerek e-ticaret değiskenlerinin nasıl kurulacagini göreceğiz. Bu kodu satış onay sayfanıza koymanız gerekmektedir. Yani müsterilerinizin satışı tamamladıktan sonra satış bilgilerini görüntülediği sayfa.

pageTracker._addTrans(

“1234”, // Order ID

“A sitesi”, // Affiliation

“30.00”, // Total

“2.00”, // Tax

“2”, // Shipping

“Istanbul”, // City

“…………..”, // State

“Turkey” // Country

) pageTracker._addItem(

“1234”, // Order ID

“XXXX”, // SKU

“Erkek saati”, // Product Name

“Elektronik”, // Category

“28.00”, // Price

“1” // Quantity

); pageTracker._trackTrans();

} catch(err) {}

–>

GA e-ticaret kodunda 3 bölüm vardir ve bu GA’in kötü ve ilkel buldugum özelliklerinden biridir. Mesela Omniture herhangi bir sayfada veri topladığında hepsini birden aynı anda Omniture sunucularına gönderir. Yani karşı taraftaki sunucu ile sadece birkez konusur. Ancak GA satış onay sayfanızda sunucu ile tam 4 kez konusur. 3 kez asagida anlatacağım e-ticaret verisi icin ve 1 kez de genel GA kodu için. Yani 3 cağrıdan 1’i başarısız olursa tüm veriyi kaybetmis olursunuz. Bu 3 katı risk demektir. Ve birden fazla değişik ürün sattığınızda sattığınız farklı ürün adedi kadar pageTracker._addItem eklemeniz gerektigi icin sunucu çağrıları artacaktır.Bu her iki taraf için de gereksiz sunucu trafiğine neden olmaktadır.GA’den aldığım bilgiye göre GA bu metotu değiştirmeye çalışıyor.

Dolayısıyla debugging yaparken bu sayfada 4 değisik sunucu çağrısı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Nasıl mi debugging yapacaksınız? O da baska bir yazının konusu. Şimdi ana konumuza dönerek bu 3 farklı bölümü inceleyelim.

pageTracker._addTrans işlem satırıdır ve tüm satış işlemini özetler.

1. Order ID: GA e-ticaret raporu icin her satış isleminize özel bir kod atamanız gerekmektedir. Order ID(Ticari Islemler)’nin kisa sürede tekrarlanmayacagindan yani kullanılmış bir işlem kodunun yakın süre içinde başka bir satış için kullanılmayacağından emin olmalısınız.Yoksa raporlarınız kullanılmaz hale gelir.

2. Affiliation: Birden çok siteniz ayni profil altinda toplanmış ise bu değiskenle sitelerinizi birbirinden ayırabilirsiniz.

3. Total: Bir işlemden tahsil ettiginiz miktar. Burada istediğiniz kombinasyonu kullanabilirsiniz. Ben vergi ve posta masrafı kısımlarını bu sayıya eklemem çünkü raporlarda kazandığım net parayı görmek isterim.

4. Tax: Vergi miktari

5. Shipping: Posta masrafi

6. City: Kredi karti adresindeki sehir ismi

7. State:Kredi karti adresindeki eyalet ismi

8. Country:Kredi karti adresindeki ulke ismi

pageTracker._addItem ürün satırıdır ve her farkli satılan ürün için ayrı addItem eklenmelidir. Ama aynı üründen birden fazla sattıysanız,tek addItem yeterlidir. Sattığınız miktarı adet bölümüne kaydedebilirsiniz.

1. Order ID’sini burada tekrarlamaniz gerekmektedir. Daha önce de dedigim gibi GA e-ticaret değiskenleri 3 parcada sunucuya yüklenir. Order ID ortak anahtar olarak bu 3 parcayi birlestirecektir.

2. SKU: Ürününüzün SKU numarasi

3. Product Name: Ürününüzün ismi

4. Category:Ürününüzün kategorisi

5. Price:Ürününüzün Fiyati

6. Quantity:Adet

pageTracker._trackTrans()ise tüm bu veriyi GA sunucularina gondermek icin kullanilir.

Yukaridaki her değiskeni kullanmak zorunda değilsiniz ancak syntax’den de cıkaramazsınız. Kullanmadığınız değiskenleri “” seklinde boş bir şekilde kullanabilirsiniz.

GA birçok dile çevrilmiş olmasına rağmen, nedense e-ticaret değişkenlerini tasarlarken para birimi olarak sadece dolar kullanmıştır. Siteniz TL’den satış yapsa bile, GA’ye geldiğinizde $ işaretini göreceksiniz. Türkiye’de genelde TL’den satış yapıldığı düşünülürse bu büyük bir problem değil Türk kullanıcılar için..Ama benim gibi birçok değişik para birimindeki yerel siteyi aynı hesapta yönetiyorsanız o zaman işler karışmaktadır. Ama onun için de bir çözüm var, başka bir yazımda bu konuya değineceğim.

Şimdilik bu kadar yeter….

Happy webbing

Sibel akcekaya

15 views0 comments
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page