Ilk Omniture konferansına 2008’de Amerika’da Salt Lake City,Utah’da ufak bir otelde katılmıştım. Omniture’un Adobe tarafindan satın alinması ile beraber summit de büyüdü. Adobe dijital teknolojilerin yakın gelecekte pazarlamaya olan katkısını çok iyi gördüğü için Omniture ile entegre olacak başka pazarlama yazılımlarını da portföyüne katmaya başladı. Summit Salt Lake City’deki 1 otele sigmamaya başladı ve etkinlikler birden fazla otele yayıldı, bu da yetmeyince summit Amerika’da Las Vegas’a taşındı. EMEA bölgesinin büyümesi ile beraber Londra summitleri başladı. Bu sene Amerika’daki summit’e 13,000 Londra’daki summite 5,000 kişi katıldı. Benim summit’deki 10. yılım, hem Amerika’daki hem Londra’daki summitlere katıldım. Bu son 10 sene içinde Adobe’nin pazarlama teknolojisi serüvenini çok yakından izleyebildim.
Pazarlama teknolojisinde baştan sona entegre çözümler sunma dalında Adobe su anda kuşkusuz dünyada pazar lideri. Adobe diğer şirketlerden farklı olarak ürün geliştirmeye ve entegrasyonlara verdiği önemin bugün karşılığını alıyor. Adobe yeni platformuna Experience Cloud (Deneyim Bulutu) adını veriyor. Adobe, tüketicilerin ürün değil deneyim satın aldığı fikrini vurguluyor ve burdan yola çıkarak şirketlerin dijital deneyimlerine yardımcı olacak teknolojiler sağlamaya çalışıyor.
Adobe’nin deneyim bulutundaki en büyük avantajı tüm pazarlama teknolojisinin temeli olan veriyi sağlayan Omniture/Adobe Analyics’e sahip olması. Pazarlama teknolojisinin diğer önemli unsuru olan içerik ise Adobe’nin CMS’i Experience Manager ile destekleniyor.
Pazarlama teknolojisi dedigimizde birden fazla yazilima ihtiyacimiz var ve tum bu teknolojilerin birbiri ile konusmasi gerekiyor. Ornek olarak
1-Dijital analytics yazilimi-Adobe Analytics
2-Kampanya yazilimi-Adobe Campaign
3-Kisisellestirme ve hedefleme yazilimi-Adobe Target
4-DMP-Data Marketing Platform-Adobe Audience Manager
5-DSP-Demand Side Platform-Adobe Media Optimizer
6-CRM yazilimi-Microsoft Dynamics
7-Veri bilimi,yapay zeka modulu-Adobe Sensei
8-CMS-Icerik yonetim yazilimi-Adobe Experience Manager
Bu yazılımları farklı şirketlerden toplayarak entegre edebilirsiniz ama yazılım sektöründe uzun süre çalışmış olanlar bilir, farklı yazılımları birbiri ile entegre etmek çok zor bir iştir, bazı durumlarda bu entegrasyonlar mümkün bile değildir. Yazılımı alırsınız, parasini odersiniz ama kullanamazsiniz. Adobe bu alanda size entegre çözümler sunan tek lider şirket, bu çapta geniş entegrasyon sunan başka bir firma yok.
Pazarlama teknolojisinin temeli veridir. Adobe pazarda zaten lider olan Adobe Analytics’i ve buluttaki diğer ürünleri Adobe Sensei adını verdiği data science modülü ile güçlendirmeye başladı.
Adobe Sensei tüm Adobe ürünlerinde kullanılacak AI-yapay zeka uygulaması. Akıllı segmentasyon, hedefleme, akıllı içerik,reklam optimizasyonu alanlarında calisacan akıllı bir makine.
Pazarlama teknolojisinin amacı basit ama uygulaması çok zor. Eldeki veriyi kullanarak müşterilere kişisel bir deneyim sunmak. Bu sene Adobe CEO’su ve genel müdürü deneyimin üstünde çok durdu. Deneyim sunma yolunda 2 tane önemli problem belirlendi.
1-Teknoloji
2-Teknolojiyi yonetecek yetenekli isgucu
Teknoloji olmadan sadece insan ile; ya da insan olmadan sadece teknoloji ile pazarlama yapmak artık nerdeyse munkun değil. Iki taratfaki kalite ve entegrasyon işinizdeki sonuçlara tamamen yansımaktadır.
Bir sonraki asamada ise sirketlerin kitle, kampanya, journey ve lifetime value üstünde konuşması ve çalışması gerektiğini vurgulandı.
Bu yolda en önemli adım olan birleştirilmiş müşteri profilinin altı çizildi. Su anda birçok firma ne yazık ki teknolojik yetersizlikler yüzünden kişiselleştirme yapamıyor. Birçok şirkette müşteri profilleri aşağıdaki gibi çok dallı bir şekilde yönetiliyor
1-Medya/Mecra profili
2-Website profili
3-Mobil uygulama profili
4-CRM profili
5-Satis ofisi profili
6-Telefon satis profili
Adobe Deneyim Bulutu şirketlere kişiselleştirme alanında en optimize şirket olduğunu bu summit ile yine göstermiş oldu.
Comments