top of page
Sibel Akcekaya

2016 Pazarlama ve Analytics Trendleri

2016 senesinin ilk 2 ayını bitirirken dijital pazarlama ve analytics alanındaki trendleri gözden geçirmekte yarar var. Aşağıdaki trendlerden bazıları artık gereklilik haline gelmiş durumda, geri kalanı ise kendi işinizin akışına ve hedeflerine bağlı. Listem en gerekli olanlardan başlıyor:

1-Insan Gücü

Pazarlama her geçen gün daha çok yazılım ve veri aracılığı ile yürütülmektedir. Ancak yazılımların çoğalması insan gücüne daha az ihtiyaç olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersine bütün bu yazılımlar sadece yetenekli insanların elinde size fayda sağlayabiliyor. Pazarlama insan gücü özellikleri artık karmaşık bir hale geldi. Eskiden pazarlamacıların daha çok yaratıcı ve sözel olması beklenirdi. Ama yazılımların pazarlamayı ele geçirmesi ile beraber pazarlamacıların hem yaratıcı, hem analitik, hem teknik hem de ticari yeteneklerinin olması gerekiyor. Pazarlama artık veri kaynaklı bir strateji oyununa dönüştüğü için veriyi anlayıp, verinin kalitesinden sorumlu olacak ve veriye baktığında yaratıcı hipotezler üretebilecek analistlere ihtiyaç var.

TIP:Bir yazılım almadan önce bu yazılımı yönetecek ve bu yazılımı dijital pazarlama optimizasyonu için kullanacak yaratıcı, analitik, teknik ve ticari bilgisi/yeteneği olan analistleri bulmanız şart.

2-Websiteleri için Tag Yöneticisi Kullanımı

Tag yöneticisi websitenize ekleyeceğiniz tüm tag’leri IT’ye ihtiyaç duymadan tek bir kod aracılığı ile ekleyip/çıkarmanızı sağlayan bir yazılımdır.

Tag yöneticisi seçimini kullandığınız dijital yazılımlar paralelinde gerçekleştirmelisiniz. Mesela sadece Google ürünleri kullanıyorsanız Google Tag Manager sizin için en iyi çözüm olabilir.

Ben bağımsız tag yöneticilerini kullanmayı öneriyorum. Tealium gibi bağımsız tag yöneticileri aklınıza gelebilecek birçok tag ile otomatik olarak entegre edilmiştir. İstediğiniz herhangi bir pazarlama tag’ini tag sihirbazı aracılığı ile ekleyebilirsiniz. Oysa Google Tag yöneticisi kullanıyorsanız Criteo gibi birçok tag’i özel JS kodu ile eklemeniz gerekmektedir. Tag manager’in büyük amaçlarından biri pazarlama tag ekleme çıkartma işini IT’den pazarlamaya geçmesini sağlamaktır. Dolayısı ile tag manager’in arayüzü ve tag’lerin eklenme yöntemi çok önemli.

TIP:2016 senesinde websiteniz için halen tag yöneticisi kullanmıyorsanız dijital pazarlama trendlerinin gerisinde olduğunuzu söyleyebiliriz.

3-Digital Analytics yazilimi ve Aksiyon Odakli Analiz

Türkiye’de şirketlerin çoğunluğu dijital analytics için bedava Google Analytics yazılımını kullanıyor. Eğer veri odaklı pazarlamaya geçmek istiyorsanız paralı çözümlere geçmeniz şart. Bedava Google Analytics özellikle trafiği yüksek olan siteler için örnekleme yaptığı için raporlamada her zaman gerçek rakamlara ulasamiyorsunuz. Ayrica Google Analytics arayuzunun size vereceği analiz imkanı kısıtlıdır.

Paralı analytics cozumlerinde Google Analytics Premium ve Adobe Analytics dünyada pazarın lideri. Coremetrics ve Webtrends gibi yazılımlar trendlerin gerisinde kalarak ölmeye başlamıştır. Analytics yazılımı seçerken mobil SDK’ini de incelemenizi öneririm. Web’de çok iyi olan bir yazılım bazen native uygulamalarda çok iyi olamıyor. Artik ürün seçerken mobili uygulama ve siteyi de düşünmemiz şart.

TIP:Yeni bir ürün satın alırken asıl amacımız ürüne ödediğimiz maliyetin kat kat üstünde bir getiri elde etmek olmali. Eğer bir analytics yazılımı satın alacaksanız bu yazılımdan gelen veriyi nasıl paraya dondureceginizi de düşünmeniz gerek. Eğer verilerden bir aksiyon alamayacaksaniz bence yazılıma para harcamanıza da gerek yok.

4-Marketing Attribution- Pazarlama Iliskilendirmesi Modelleri

Çok gerekli ama o kadar da zor olan bir konuya geldik. Pazarlama kanallarinizi Last touch (son etkileşim) ile takip etmeye devam ediyorsanız hem zaman hem de para kaybediyorsunuz demektir. Özellikle de birden çok kanalda harcama yapıyorsanız. 2016 senesinde kendi modellerinizi geliştirmek için girişimde bulunmanızı oneririm. Model geliştirmek istemiyorsanız otomatik modelleme yapıp size medya bütçesi öneren yazılımları kullanabilirsiniz. Bir önceki yazımda bu konuya değinmiştim.

TIP:Son etkileşim (last touch) yıllar önce demode oldu, artık modellemeye geçme zamanı.

5-A/B Testleri

A/B testleri basligimi görüp görsel ve metin testinden bahsettiğimi sanmayın. Çünkü bu testler artık demode. İçerik testleri sitedeki özelliklerin dönüştürme oranına etkisini öğrenmek ve iyileştirmek için yapılmalı. İçerik testi için Optimizely ve Adobe Target gibi bir araç kullanabilirsiniz. Ancak daha karmaşık testler için araç yetmiyor. Kendi kodunuz aracılığı ile test yapmanız gerekiyor.

Türkiye’de en dokunulmamış A/B testi alanı dijital reklam. Eğer birçok kanalda reklam yapıyorsak modelleme yapmadan önce ya da modelleme yaparken A/B testleri aracılığı ile bulgularimizi test edebiliriz. Bu yöntem belirli dönemlerde bazı kanalları açıp, bazılarını kapatarak farklı kombinasyonlarin dönüşüm oranına olan etkisini ölçmektir.

TIP:Hem UX optimizasyonunda hem de dijital reklamda A/B testini kullanmak bir ihtiyac olmustur.

6-Kişiselleştirme

En son bahsedeceğim konu çok popüler olmasına rağmen tüm dünyada çok tartışılan bir alan. Kisisellestirmeyi iki adımda incelememiz gerek. Kisisellestirmede ilk adım sitenize geri gelen müşteriyi hatırlamak, onun eski hareketlerine ve bilgilerine kolayca ulaşmasını sağlamak. Bu adım tartışılmaz olmazsa olmaz bir özellik.

Kisisellestirmenin ikinci adımı ise kişisel öneriler. İşte bu en çok tartışılan alanlardan biri. Çünkü bu kişiselleştirme çok zor belki de imkansız. Şöyle düşünün Netflix’e gelip bir film izlemek istiyorsunuz ama tam ne istediğinizi bilmiyorsunuz. Eğer o anda psikolojik durumunuzun da çok farkında değilseniz, nasıl bir film izlemeye ihtiyacınız olduğunu bilmenize imkan yok. Komedi filmi izleyip gülmek istiyor olabilirsiniz ama herkesin güldüğü filmler farklı olduğu için bu alanda hangi filmin sizi mutlu edeceğine baştan bilmenize imkan yok. İnsanoğlunun karmaşık psikolojik yapısı kişisel önerileri çok zor bir iş haline sokuyor. Veri bilimi, tahminleme algoritmalari ve makine öğrenmesi ile desteklenmeye çalışılan bu alandaki çabanın ne kadar faydalı olduğu/olacağı hep tartışma konusu. Bu nedenle dünyadaki en büyük teknoloji firmaları bile bu alanda ölçülü bir şekilde ilerliyor.

Yukarıda anlattığım trendleri organizasyonunuzda akıllı bir şekilde uygularsanız, dijital optimizasyon alanında güzel bir ivme yakalayabilirsiniz.

Mutlu optimize bir 2016 dileği ile

sibel akcekaya

0 views0 comments

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page