top of page

Adobe Target:Test, Optimizasyon ve Kisiselleştirme Platformu

Bir önceki yazımda dijital optimizasyondan bahsetmiştim ve bunun için bir yazılım gerekliliğinden bahsetmiştim. Bu yazımda bu alandaki öncü yazılımlardan olan Adobe Target’den ayrıntılı bahsetmek istiyorum. 2000’li senelerin başlarında button ve görsel testleri yapıyorduk, trafiği ikiye, üçe bölerek ama artık dünya çok değişti.


Herşeyden önce artık çok kanallı ve çok cihazla bir döneme girdik. İşler karışmaya başladı. Adobe Target bu alanda müşterilerinizin dijital platformunuz ile iletişimini ve kullanımını iyileştirmeyi amaçlıyor.


Dijitalleşmenin asıl amacının ne olduğunu asla unutmamalıyız. Amacımız insanların websitemize gelip, uygulamamıza gelmesi, ya da reklamlarımızı tıklamasi değil, amacımız gerçek hayattaki fiziksel deneyimi insan-makine düzeyine taşımak ve bu deneyimi sürekli iyileştirmektir. 1 banka müşterisi ve 1 banka memuru arasındaki deneyimi düşünün. Ya da bir market müşterisi ve marketin fiziksel mağazası, ve orada çalışanlar ile olan deneyimi. Ne yazık ki dijitalleşmede çalışan birçok insan çok sığ amaçlar ile belirli bir köşede tıklamaları sayarak, dijitalleşmede başarılı olduğunu sanıyor. Oysa dijitalleşmede başarı SADAKAT ile ölçülür. Eğer dijital deneyimi yaratmada başarılı olduysanız o zaman insanlar dijital platformunuzu kullanmaya devam eder.


Ancak bu iyileştirme işinin otomasyon ile birleşmesi gerekmektedir. Bu iş elle yavaş yavaş yapılacak kadar basit değildir. Tabi belirli kurallar ile belirli testler de yapabilirsiniz ama bu otomasyon kadar güçlü olamaz ve size kısa sürede büyük bir ivme kazandıramaz.


Çok kanallı ve çok cihazlı dijital dönemde tek tek birbirinden bağımsız iyileştirmeler yaptığınızda ve bu iyileştirmelerin birbirine ve en sonunda sadakata olan etkisini ölçemezseniz tam olarak neyin neden etkili olduğunu anlayamazsınız. Yukarıdaki görselde bir ziyaretçinin örnek bir dijital seyahatini görüyoruz.


-Müşteri reklamınızı tıklar


- Sitenize bir sayfadan giriş yapar


-Kategori sayfasına gider


-Form doldurmaya başlar ama yarı bırakır


-Retargeting emaili alır


-Mobil siteye gider


-Burada mobil uygulamayı yüklemesi için bannerı görür


-Şirketin fiziksel lokasyonuna yaklaştığında kişisel teklifler alan bir mobil bildirim alır.


Bu seyahatte her müşterinin her yaptığı bizim için bir bilgidir. Ve bu bilgi çok değerlidir. İşte burada analytics konsepti ortaya çıkıyor. Analytics ortaya çıkan bilgiye göre aksiyon almaktır. Yukarıdaki seyahatte ortaya çıkan bilgiye göre aksiyon almak sadece analistlerin analizi ile olması mümkün değildir. Burada makineye ihtiyaç duyarız, çünkü makine veya bilgisayarın amacı da budur. İnsanın kısa sürede işleyemeyeceği bilgiyi en kısa sürede işleyip , aksiyon önermesi ve bu aksiyonu da uygulamasıdır. Adobe Target bir optimizasyon makinesi olarak size bu yararı sunar. Adobe Target Google ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerin yaptığı teknolojiyi bu teknoloji ana işi olmayan şirketlere sunar. Google ve Facebook'un en büyük aracı budur, analytics otomasyonu. Analytics otomasyonunun temeli de istatistiktir. Bilginin işlenmesi ve karar verilmesi istatistiki testler ile yapılır.


Teknoloji olmadan bu işlemin nasıl yapılacağını düşünelim. Medyada çıkan reklamı 1 ayda sadece 100,000 kişi tıklamıştır. Bu 100,000 kişiden sadece %30'u reklamın bizi götürdüğü sayfada bir sonraki sayfaya devam etmiştir. Peki %70'i neden devam etmemiştir? Bu ayrı bir segment, burada bu segmentin neden devam ettiğini araştırmamız gerek. Devam eden %30 kategori sayfasına gelmiş ama formu yarım doldurmuştur neden? Retargeting emailini alanların bazısı emaili tıklamış, bazısı tıklamamıştır , neden? Bu nedenleri araştırırken aksiyon almanız gittikçe gecikir. Nedenleri bulmak ve hipotezleri üretmek için ayrıca istatiksel testlere ihtiyac duyarsınız. Otomasyon bundan dolayı size önemli bir rekabet avantajı verir. Teknolojiye harcadığınız para ise maliyet tasarrufu olarak de geri gelir.


Websiteleri ve mobil uygulamaları geliştirmek için harcadığınız para, zaman ve emeği düşünün. Oysa dijital platformlarınızda ne yapmanız gerektiğini, daha doğrusu hangi tasarımın, özelliklerin sizi amacınıza taşıyacağınızı bilirseniz daha az zaman ve emek ile daha çok etki yaratacak geliştirmeler yaparsınız. Bu iş aslında bu kadar basit.


Adobe Target'in diğer önemli bir özelliği ise tüm pazarlama teknolojisinin ortasında diğer yazılımlar ile beraber entegre çalışabilmesidir. Adobe Deneyim Bulutu'nun en önemli özelliklerinden biri de budur. Adobe Target diğer tüm Adobe yazılımları ile entegre çalışarak tüm pazarlama aksiyonlarınızı destekler. Kampanya teknolojisi, reklam teknolojisi, içerik yönetim sistemini ve bunları tabi ki Adobe Analytics'den beslenen veri ile yapar.


22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page