top of page
Sibel Akcekaya

Google Analytics Premium ve Omniture (Adobe Analytics) Arasındaki Farklar

Bana en çok sorulan sorulardan biri Omniture (yeni ismi ile Adobe Analytics) ve Google Analytics Premium arasındaki farklar. Bu yazımda kısa bir karşılaştırma yapmaya çalışacağım. Ben Omniture’u 10 senedir hem kurup hem kullanıyorum, Amerika, Avrupa ve Turkiye’de. Bu alandaki bilgim ileri düzeyde. Google Analytics’i de bu süre içinde farklı şirketlerde kurdum ve kullandım.

Bir ürün diğerinden çok daha iyi ya da kötü değil. Pazarlama/analytics yazılımı seçimindeki en önemli kriter organizasyonun ihtiyacı ve kaynaklarını gözönüne alarak en uygun ürün ve/veya ürün kombinasyonunu secebilmektir. Pazarlama yazılımı yatırımı yapmadan önce INSAN yatırımı yapmanız gerekiyor. En akıllı, pahalı yazılımı da satın alsanız eğer bu ürünü efektif bir şekilde kuracak ve kullanacak insanlar yoksa bu ürünün size hiçbir faydası olmayacaktır. Yatırım yapacağınız insanlar ise hem teknik hem ticari hem de yaratıcı tarafı güçlü olan kişiler olmalıdır. Adobe Analytics almak isteyen firmalara insan yatırımı yapmazlar ise Adobe Analytics’den fayda almalarının mümkün olmadığını iletiyorum. Bu durumda en iyisi Google Analytics’in bedava versiyonunu kullanmak.

Iki ürünü karşılaştırmada yapılan en büyük hata ikisinin aynı kulvarda olduğunu düşünmek. Adobe Analytics büyük işletmeler için geliştirilmiş ve geliştirilen bir ürün, Google Analytics ise dünyadaki her dijital işletmenin basit raporlama yapabilmesi için geliştirilmiş, herkesin ortak KPI’larına hitap eden basit bir raporlama ürünü.Google Analytics de premium ürünü ile büyük işletme pazarına girmeye çalışıyor, ama bu konuda yolun başında.

Google Analytics’in kurulumunun ve kullanımının çok kolay olduğunu söyleyenler haklı, çünkü Google Analytics her türlü işletmeye hitap ettiği için basit bir ürün. Adobe Anaytics ise farklı sektörlerin özelleştirme yapabilmesi için tasarlanmış bir veri tabanı ürünü, data warehouse uygulamaları gibi. Büyük şirketler data warehouse kurarken danışmanlar aracılığı ile çalışır ve bu veritabanını bir ekip yönetir. Adobe Analytics de bu detayda projelendirilmesi ve yönetilmesi gereken bir yazilimdir. Oysa Google Analytics’i web geliştirme ekibiniz çok kolay bir şekilde kurabilir. Google Analytics’ de teknik bilgisi güçlü bir analist tarafından çok özel ve detaylı hale getirilebilir ama bunun için iyi Java Script ve analytics bilgisi ve mühendislik kaynağı gerekir.

Adobe Analytics ise baştan itibaren özel kurmayı gerektiriyor. Burada Google Analytics’e fark atıyor. Çünkü yazılımın altyapısı dijital verinizi değişik yönlerde kaydedip analiz etmeye izin veriyor. Google Analytics’de derine inmek için SQL query ile raw veriye ulaşmanız gerekiyor. Ama Adobe Analytics’de derin analizleri arayuzden yapabiliyorsunuz.

Adobe ve Google’i şirket olarak da karşılaştırmak da fayda var. Google’in gerçek işi herkese reklam satmak. Google Analytics onun asil amacına hizmet etmeye çalışan yan işlerden, bu işten edeceği kar Google’in asil gelir kaynağı değil. Adobe Analytics ise Adobe’nin kârlılığını destekleyen en temel ürünlerden. Dolayısı ile Adobe ürün geliştirmeye Google’dan daha çok yatırım yapmak zorunda. Bu fark gelecekteki vizyona dair size bir fikir verebilir.

En son değineceğim konu ise, analytics yazılımının diğer pazarlama yazılımları ile olan entagrasyonlari. Analytics verisinden kaynaklı hedefleme, içerik testleri, kişiselleştirme ve optimizasyon yapacak yazılımların gerekliliği tartışılmaz.

Adobe analytics dışında aşağıdaki ürünleri sunarak direk entegrasyon sağlıyor. Hepsinin temelinde Adobe Analytics’de yarattığınız veri ve segmentler yer alıyor. Bu urunler kisacasi:

1-Uygulamalarinizin pazarlama kaynağını ve uygulamadaki kullanıcı deneyimini takip edip , push yollayabilen- Adobe Mobile SDK

2-İçerik yönetimi yapan CMS- Adobe Experience Manager

3-İçerik testi, hedefleme ve kişiselleştirme yazilimi- Adobe TARGET

4-Dijital, offline ve reklam verilerini birleştirip hedefleme yapan- DMP Adobe Audience Manager

5-Segmentasyonunuzu baz alan ve buna göre kampanya çıkan Adobe Campaign Manager

6-Medya butcelemesi ve optimizasyonu yapan Adobe Media Optimizer

Google’da bu alana 360 suite ile girmeye çalışıyor, ama su anda yukarıdaki ürün çeşitliliğine ulaşmış durumda değil. Konu ile ilgili bilgi almak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.

sibel akcekaya

10 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page