Google Analytics raporlarından bahsederken genelde tek bir domain’e sahip olduğunuzu farzediyorum. Ancak sub-domain ve cross-domainler’iniz varsa ve ziyaretçilerinizi tek bir hesap altında izlemek istiyorsanız, GA kodunuzda çeşitli ayarlar yapmanız gerekmektedir.
Sub-domain ve cross domain kavramlarını anlamak için lütfen aşağıdaki örneği inceleyiniz.
http://www.ucus.com adlı sitemizde çeşitli kategorilerde biletler sattığımızı ve bu her kategorinin kendine ait bir sub-domain’e sahip olduğunu farzedelim . ucus.com ana domain, ichatlar ve dishatlar ise sub-domain’imizdir.
Biletlerimi satarken kolaylık olsun diye başka bir sitenin alışveriş kart ürününü kullanıyorum, bu nedenle satın alma işlemi sırasında web sitemin adresi http://www.alışveriskartı.com ‘a dönüşüyor. http://www.alışveriskartı.com sitesi cross-domain olduğu için eğer GA kodumda ilgili ayarlamaları yapmazsam satış bilgilerini izlemem mümkün olmayacaktır.
Ana sitenizdeki Google Analytics izleme kodunu sub-domain ve cross-domain sitelerine eklemeniz yeterli değildir. GA first party cookie kullandığı için ana domain’den farklı olan siteleri iki farklı site olarak görür. Dolayısıyla bu iki sitenin cookie’lerini paylaşmanız gerekmektedir. Ekleyeceğiniz kod her durum için farklıdır. Aşağıdaki örnekleri inceleyerek, siz de istediğiniz her domain’i kolayca GA hesabınızın altında izleyebilirsiniz.
ÖRNEK 1: İki ayrı ana domain’i beraber izlemek için
sitelerimi tek bir site olarak izlemek için aşağıdaki kodu her iki siteme de eklemem gerekmektedir.,
_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-12345-1’]);
_gaq.push([‘_setDomainName’, ‘none’]);
_gaq.push([‘_setAllowLinker’, true]);
Daha sonra link metodunu kullanarak iki siteye diğer sitenin domain bilgisini yerleştirin. Bu sayede bir ziyaretci iki site arasinda tek ziyaretci olarak sayilir. Ancak iki site arasinda bir form baglantisi varsa _link() metodu yerine _linkByPost metodunu kullanmaniz gerekmektedir.
ÖRNEK 2:Ana domain ve sub-domain’i beraber izlemek için
Tüm sitelere aşağıdaki kodu eklemeniz gerekir.
_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-12345-1’]);
_gaq.push([‘_setDomainName’, ‘.main domain’]);
_gaq.push([‘_setAllowLinker’, true]);
_gaq.push([‘_setAllowHash’, false]);
Standard olarak Link veya linkByPost metodunu eklemeyi unutmayiniz.
GA kodunuzu değiştirmeden önce her site için ana GA hesabınızda profiller oluşturmayı unutmayın. Yaptığınız bu değişiklik sonucunda tüm siteler tek bir hesap altında toplanacaktır. Dolayısıyla Request URI’ı aynı olan sayfalar GA’de tek bir sayfa altında görüntülenecektir, dolayısıyla bu sayfaların aslında hangi siteye ait olduğunu anlamayacaksınız. Her site için ana siteden ayrı profil oluşturmanız hayati önem taşımaktadır.
Profil yaratmak için ilgili yazıma danışabilirsiniz. https://www.webanalyticspower.com/2010/06/google-analytics-profil-olusturma.html
Happy webbing
Sibel akcekaya
webanalyticspower@gmail.com
Comentarios