top of page

Adobe Digital Experience Konferansi 2021 Sneaks-Catchy Content

Güncelleme tarihi: 24 Haz 2023

Adobe, her yıl üzerinde çalıştığı bazı yenilikleri Adobe Summit Sneaks'te açıklıyor. 2021'in çok ilginç yeniliklerinden biri "Catchy Content" idi. Catchy Content'i "Ilgi Çekici İçerik" olarak çevirebilirim. Catchy Content Adobe'nin birçok ürününe güç veren Yapay Zeka motoru Adobe Sensei aracılığıyla oluşturulmuş bir özelliktir.


Catchy Content, Adobe'nin bazı müşterileriyle hala beta programında. Bu özellik UX uzmanlarının, içerik yaratıcılarının ve dijital analiz ve optimizasyon uzmanlarının hayatını kolaylaştıracak bir özellik.


Bu yenilik yapay zeka kullanarak içeriğin niteliklerini ve özelliklerini ölçer ve bu ölçmeye göre de icerigi optimize etmenize yardim eder.


İçerik yaraticilari için en zor şeylerden biri, kullanıcıları ilgilendiren içerigi oluşturabilmektir. İçerik, dijital rekabet için en büyük araçlardan biridir. İlgi çekici içerik oluşturabilen şirketler rakiplerine gore daha on plana çıkar. Hepimiz içeriğimizin hedef kitlemiz için ilgi çekici ve etkili olmasını istiyoruz, ancak hedef kitlenizin istediği veya ihtiyaç duyduğu içeriği seçmeye nasıl karar vereceğiz?


Birçoğumuz içeriğin etkisini görmek için A/B ve Multivariate içerik testi kullanıyoruz. Görselleri, metinleri, başlıkları ve hatta farklı UX tasarımlarını istatiksel bir şekilde test ediyoruz. Adobe Sensei özelliği sadece bu testleri Yapay Zeka ile başka bir boyuta taşıyor. Temel amacı, içerik testini daha hızlı, daha etkili ve yüksek oranda otomatik hale getirmektir.


Ama içerik testi yaptığımızda, yapmamiz gereken çok işimiz var. Veri toplamak için içeriğimizi taglememiz gerekiyor. Sayfaları daha izlenebilir olacak şekilde tasarlamamız gerekiyor.Test kuralları oluşturmak ve ardından verileri analiz etmek de gerekiyor. Hepsi insan gucu isteyen isler..


Icerik testini yapay zeka ile yuruterek normalde insan gucu ile yapilan bazi isler artik otomasyona kayiyor. Google, Amazon ,Facebook ve Netflix gibi sirketler bunu zaten yapiyor. Adobe Sensei özelliği online içeriğinizi, metninizi ve resimlerinizi analiz eder ve müşterilerinizin bu içerikle nasıl ve neden etkileşime girdiğini size söylemeye calisir.


Adobe Sensei, bu süreci otomatikleştirmek için oldukça etkileyici şeyler yapıyor. Örneğin, her görseli etiketlemeniz kolay bir ad vermeniz gerekmeyecek. Adobe Sensei görüntü öğelerini otomatik olarak tanıyor. Bu ozellik aslinda Adobe'nin cok guclu oldugu Photoshop ve Lightroom gibi gorsel yazilimlarindan gelen bir uzmanlik.


Adobe Sensei, ziyaretcilerin etkileşimde bulunduğu içeriğin özelliklerine ilişkin verileri toplar ve ardından bu bilgilerden cikan içgörüye dayalı kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak için araclar sunar.


Adobe Sensei verileri nasıl topluyor?

Adobe Sensei ayni sekilde test yapmadan bize gorsel secmemize yardim ediyor.ştırmaya ve otomatiklestirmeye de çalışıyor. Adobe sense gorseldeki ogeleri tanimlayip bunlari meta tag altinda topluyor. Bu süreç tamamen otomatik. Asagida gordugunuz fotograftaki bazi ogeler:Gün batımı, kadın, siluet, renk, okyanus ,su vs... meta tag bilgisi olarak yaratiliyor.

Adobe görsellerin özelliklerini anlamak ve tanımlamak için computer vision teknolojisini kullanır ve koda Görsel Nitelikler-Visual Attributes adı verilen bir veri katmanı ekler. Aşağıda görebileceğiniz gibi, bu teknoloji bir görselin birçok farklı özelliğini tanıyabilir. Okyanus, yaz, kadın, gün batımı vb. Bu şekilde veri toplamak için hiçbir şeyi etiketlemenize gerek kalmaz.

Peki ya metin ve kopya? Adobe sensei, metni okumak ve kopyanın duygusal duyarlılığını, okuma seviyesini ve tonunu belirlemek için NLP'yi (natural language processing) teknigini kullanır. Aşağıda görebileceğiniz gibi Language Attributes-Dil Nitelikleri veri katmanıni oluşturur..


Peki bu veriyi topladik? Bu veri ile ne yapacagiz? Ve bu veriyi nerede nasil gorecegiz?


Adobe experience cloud'a login olarak bu veriyi ilgili segmentlerin altinda gorebiliriz.

Burada, müşterilerimin ne tur bir icerige ilgi gosterdigini görebiliyorum ve ardından yeni bir içerik oluşturduğumda, Adobe Sensei içeriği seçmeme yardımcı oluyor.


Örnek olarak, metnimiz için bir BAŞLIK seçmek istiyoruz ve herhangi bir test yapmadan, Rekabeti yenmek için en iyi basliga hizli karar vermek istiyoruz. Burada basligimizi yazdiktan sonra Adobe Sensei bize başarı olasılığını gösteriyor. Örneğin burada Başlığımızın uzun olduğunu görüyoruz.

Basligimizi kisalttiktan sonra Adobe Sensei bize yesil isik veriyor.

Adobe Sensei ayni sekilde test yapmadan bize gorsel secmemize yardim ediyor

Adobe Sensei'in iyi calismasi icin bir sure ogrenmesi gerekiyor. Yapay zeka ne kadar çok zaman öğrenirse o kadar iyi sonuçlar verir. Ve zamanla sonuçlar da değişebilir, belki bu sefer kısa başlık daha iyi performans gösterir ama belki önümüzdeki ay uzun başlık daha iyi performans gösterebilir. Bu icgoruler sabit degildir, her zaman degisebilir.


Bu ürünün tüm özelliklerini bilmiyoruz. Sayfa tasarım öğelerini de değerlendirebilirse, bunun gerçekten güçlü bir araç olacağını düşünüyorum. Ödeme button'i nereye koymalıyım? Ürün sayfam çok mu uzun? Ürünler sayfamı nasıl sunmalıyım? Hangi unsurlar ilgi çekici? Hangileri dağınık? Ne kadar ürün bilgisine ihtiyacım var?


Adobe Sensei hepsini yapabiliyorsa, burada harika bir ürünümüz var. Bekleyip göreceğiz.


Adobe urunleri veya dijital optimizasyon ile ilgileniyorsanız bana Linkedin üstünden ulaşabilirsiniz.


Linkedin:



Şirket web sitem:



Diğer tutkum yemek, yaptigim yemekleri gormek icin sitelerimi ziyaret edebilrisiniz.




sibel akcekaya


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page