top of page

Adobe Analytics Workspace Analysis Fallout Raporu

Güncelleme tarihi: 24 Haz 2023

Adobe Analytics Fallout raporu müşteri yol haritası (customer journey) analizi için kullandığımız çok güçlü bir analiz aracı. Adobe'nin Google Analytics ile karşılaştırıldığında büyük fark yarattığı başka bir alan. Adobe Analytics fallout görselleştirmesi, temelde Google Analytics huni funnel raporunun çok gelişmiş bir sürümüdür. Daha önce Flow raporu hakkında yazmıştım. Bu yazımda , Fallout raporunun nasıl kullanılacağını ve Flow raporu ile olan iliskisini anlatacağım.


Bu rapor size


-ziyaretçilerinizin web sitenizdeki veya uygulamanızdaki farklı noktalarda başarı veya sorun yaşadığı yerleri ve durumlari


-ziyaretçilerinizin belirttiğiniz temas noktalarından geçip geçmediğini gösterir.


Google Analytics huni görselleştirmesindeki en kısıtlayıcı şeylerden biri, yeni bir yol veya huni oluşturduğunuzda, geçmiş verileri göremezsiniz. Adobe Analytics ile bu sorunumuz yok. Varolan geçmiş verimiz ile geçmişe dönük de bu raporu yaratabiliriz. Çok sayıda gelişmiş seçeneğe sahip çok esnek bir rapordur.


Aşağıdaki görselde örnek raporu görebilirsiniz. Yeşil renkli çubuk huni içinde devam edenleri, gri çubuk huniden ayrılanları gösterir.


Adımlardan herhangi birinin üzerine gelirsem ziyaretçi sayısı gibi bazı ek bilgiler görebilirim. Bunun yanında herhangi bir adımın performansını hem tüm yol ile hem de bir önceki adım ile karşılaştırabilirim.


Ayrıca herhangi bir adım altına birden çok değer ekleyebilirim. Bu örnekte, uygulamanın başlatılmasından sonra herhangi bir kategori sayfasına giden kişileri görmek istiyorum. Bu nedenle huni raporumdaki ikinci adım herhangi bir kategori sayfasına gidenler oldu. Bir adım altında farklı sayfalar ve farklı değişkenler toplayabilirim.

Ziyaret ve Ziyaretçi Hunisi


Fallout raporu ile dönüşüm hunisine hem ziyaret hem ziyaretçi seviyesinden bakabiliriz.


Eventual Path veya Next Click (Nihai Yol veya Bir Sonraki Tiklama)


Ben bu raporu 2007 senesinden beri kullanıyorum. Adobe yıllar içinde bu ürünü geliştirmek için harika bir iş çıkardı. Ve her yeni sürümde çok ihtiyacımız olan yeni bir özelliğe kavuştuk. Adobe Analytics Fallout Google Analytics'te bulunamayan başka bir özellik olan Eventual Path veya Next Click özelliğine sahip. Bu terimleri çevirmedim çünkü yazılımda bu özellikler bu isimle geçiyor . Genelde tüm funnel raporları eventual(nihai) yola bakar.Örneğin , kaç kişinin ürün sayfasından ödeme sayfasına geçtiğine bakmak istersem, arada görüntülenmiş başka sayfalar da olsa, biz raporda en sonunda kaç kisi ürün sayfasından ödeme sayfasına ulaşmış onu görmek isteriz. Fallout raporuna bu şekilde bakmakta bir problem yoktur. Ancak bu durumda bir sayfadan diğerine direk gidenlerin sayısını bilemeyiz. Bazı analizler icin ziyaretçinin başka hiçbir şeye tıklamadan ürün sayfasından ödeme sayfasına geçip geçmediğini bilmek isteyebiliriz. Adobe Analytics artık bize Fallout raporu altında bu seçeneği sunuyor. Eventual path bildigimiz huni raporunu yaratır , next click ise bize o sayfadan sonra görüntülenen sayfayı verir.


Bu rapor ziyaretçilerin ziyaretleri sırasında ürün sayfasından herhangi bir sekilde odeme sayfasına gittiğini gösterir, arada başka sayfalar tıklanmış olsa da. Ama ürün sayfasından sonraki tıklamanın ne oldugunu görmek istersem NEXT CLICK opsiyonu ile yeni bir rapor yaratıp karşılaştırma yapabilirim.


Temas noktası gruplarını veya adımlarını yeniden adlandırma


Çok önemli bir özellik! Bazen uygulama sırasında işler farklılaşabilir ve çok anlamlı veya düzenli olmayan değişken isimleri ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle sayfa isimleri sorun olabilir. Bazen sayfa adı çok uzun olabilir veya sayfa adının anlamlı bir adı olmayabilir. Temas noktası gruplarınızı veya adımlarınızı Adobe Analytics fallout görselleştirmesinde yeniden adlandırabilir ve daha kolay yönetebiliriz.


Funnel segmentasyonu


Ben funnel raporlarına hep segmentli bakarım. Herhangi bir funnel raporunu segmentlere ayırirsaniz, segmentlere göre önemli farklılıklar göreceksiniz. Google Analytics'te bulamayacağınız bir başka özellik. Fallout raporunun sınırsız segmentasyon opsiyonu. Burada segmentasyonu çok farklı sekillerde kullanabiliyoruz. Asagidaki görsel sadece orneklerden biri

Değişkenleri Eventler, Metrikler ile Karıştırabilmek


Farklı veri türlerini ilişkilendirmenize yardımcı olan ve yine Google Analytics'te bulamayacağınız başka bir özellik. Aşağıdaki Adobe Analytics funnel görseli , ilgilendiğim belirli bir müşteri yolculuğu oluşturmak için farklı veri türlerini karıştırır.


Burada 3 farklı veri türü kullandım: Değişken , segment ve metrikler (event)


Ayrıca 4 farklı değişken kullandım: Pazarlama kanalı, sepet oluşturma, sayfalar ve Son Ziyaretten Beri Geçen Gün Sayısı segmenti.


Burada 11-20 gün içerisinde siteye e-posta ile gelen ve alışveriş sepeti oluşturan ve satın alma işlemi gerçekleştiren kişileri bulmaya çalışıyorum.

Adobe Analytics Fallout Görselleştirmesi için Gelişmiş Sağ Tıklama Seçenekleri


Adobe Analytics'te her zaman görmediğiniz birçok özellik vardır. Bu özellikler cok ortada degildir çünkü yeni başlayanlar için çok fazla ayrıntı olabilir. Gelişmiş seçenekler genellikle ayarlarda veya sağ tıklamada yer alir.


Adobe Analytics funnel raporunda, sağ tıklama ile erişebileceğim birkaç harika özellik var.



Trend Touchpoint

Adobe Analytics huni raporuna baktığımızda huni sayılarının belirlediğimiz dönem icin toplandığını görüyoruz. Ama genel eğilimi görmek istiyorsak günlük veriye bakmamız gerekir. Eskiden funnel raporlarında günlük veri görmek mümkün degildi. Ama Adobe Analytics ile bu da mümkün. Trend touchpoint sağ tıklama seçeneğiyle Adobe "anomaly detection" ile beraber bize belirli aşamaya gelmiştir ziyaretçilerin gun gun eğilimini gösteren cizgi grafigi (line graph) oluşturur.


Trend Touchpoint%

Yukarıdaki ziyaretçi sayısının eğilimini burada yüzde % olarak gösteriyoruz.


Trend All Touchpoints %

Peki bir asama degil de tum aşamaların trendini görmek istersem? Evet genel resme bakmayı seviyorum ama 1 aylık huniye bakmak gerçekten bana tam trendi göstermiyor. Adobe bu yeni özelliği eklemeden önce bunu ben manuel olarak yapardım. Ama artık Adobe Analytics icinde bu veriyi de görselleştirmek mümkün.Bu rapor size tüm temas noktalarının zaman içindeki eğilimini gösterecektir.


Breakdown fallthrough at this touch point

Fallthrough shows the immediate hit after particular touchpoint for visitors that made it to the next touchpoint.


Breakdown fallout at this touch point

Fallout shows the immediate hit after the previous touchpoint for visitors that never made it to the touchpoint. This is a very good report to understand why people left, where did they go?


Create segment from touchpoint

If particular path with any touchpoint is interesting for you, you can create a segment right here.


Breakdown fallthrough at this touch point

Bu raporda ise funnel'a devam eden ziyaretçilerin bu aşamaya gelmeden önce nereye gittiğini gösterir .


Breakdown fallout at this touch point

Funnel'in belirli bir adımından düşenlerin nereye gittiğini gösteren bir rapordur.


Create segment from touchpoint

Herhangi bir temas noktası olan ve huni sizin için ilginçse, bu huni adımlarını baz alan bir segment oluşturabilirsiniz.

Yukarıda gördüğünüz gibi Adobe Analytics Fallout Funnel raporu Google Analytics ile kıyasladığımızda çok daha güçlü bir funnel raporu. Bu raporu kullandıkça siteniz ve mobil uygulamalarınızdaki müşteri yolculukları hakkında çok ayrıntılı bilgiler öğreneceksiniz.


Adobe Analytics ile ilgileniyorsanız , satın almak istiyorsanız demo icin bana Linkedin üstünden ulaşabilirsiniz. Ben Adobe partneriyim ve Adobe Analytics certified architectim. Adobe Analytics'e sahipseniz ve bu bu yazılımdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, danışmanlık veya eğitim için yine Linkedin üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz. Hem teknik implementasyon hem de analiz ve rapor oluşturma danışmanlığı ve eğitim hizmetleri veriyorum. Adobe Analytics'i Expedia, American Airlines, Best Western International, ING Bank, Trendyol, Vodafone, Turkcell, Yemek Sepeti, Buhler Group gibi büyük markalarda implemente edip dijital organizasyonu data driven yapma konusunda 14 yıllık tecrübem var. Ne yazık ki birçok Adobe Analytics ya da Google analytics uzmanı yazılım uzmanlığından öteye geçemiyor çünkü birçoğunun ürün geliştirme deneyimi yok . Ürün deneyimi olmayan danışmanların sunacağı vizyon her zaman kısıtlı olacaktır. Amacımız eventler, funnellar raporlar yaratmak değil, amacımız dijital ürün ve hizmetlerin performansını arttırmak . Ben 1999'dan beri dijital ürünler geliştiriyorum ve bu deneyimim ile Adobe Analytics'in gücünü birleştirip danışmanlik hizmeti veriyorum. Adobe Analytics bana urun geliştirme konusunda cok yardımcı olduğu icin bu yazılımı çok iyi öğrendim ve bu alanda iddialı olan şirketlere de yardim ediyorum.


Linkedin:




Diğer tutkum ise yemek ve yemek fotoğrafçılığı , yaptığım yemekleri ve tarifleri görmek icin sitelerimi ziyaret edebilirsiniz.




17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page